Net zoals bij baby’s start de opvoeding van je pup direct na de geboorte. De eerste 9 tot 12 weken neemt de kweker deze taak vol overgave voor zijn rekening.
Hieronder een kort overzicht van de verschillende fases in het groeiproces van je pup.
Vanaf 9 weken is je pup klaar voor een nieuwe ervaring en kan je pup kennis maken met zijn/haar nieuwe thuisomgeving. Bij de nieuwe eigenaar kan de pup in contact komen met spelende kinderen, lawaai; verkeer, andere dieren, drukke straten, de dierenarts, …
TIP ! Breng je pup enkel in contact met stabiele volwassen honden en laat hem zoveel mogelijk spelen.
Je hebt een pup besteld, die weldra deel gaat uitmaken van je gezin. Net zoals er een baby op komst is, is het best op om voorhand reeds wat voorbereidingen te treffen.
Van je kweker zal je zeker een starterspakket ontvangen en de nodige tips om de opvoeding van je pup in goede banen te leiden.
Een pup is nieuwsgierig van aard en zal vast en zeker in zijn verkenningstocht dingen tegenkomen die eigenlijk niet voor hem bestemd zijn. Je pup zijn scherpe tandjes kan je vergelijken met de grijpgrage handjes van een baby die rond kruipt. En hij is even nieuwsgierig.
Later kan alles terug gezet worden.
Over de jaren heen is het gamma in hondenmanden, benchen, speelgoed, eet- en drinkbakken serieus uitgebreid.
Een bench kan je vergelijken met het hoge bedje dat je voor je baby koopt : het beste zet je een bench (idem voor de mand) op een rustige plek waar niet voortdurend iemand voorbij loopt. Je pup kan zijn broodnodige dutjes doen in de bench , hij moet immers tussen de 18 en de 20 uur slapen.
Zorg dat de bench die je koopt groot genoeg is , zodat je geen nieuwe moet kopen als je hond volwassen is. Je volwassen hond moet er voluit gestrekt in kunnen liggen. In het begin kan je die opdelen in 2, achteraan een lekker kussen (oud donsdekentje opgevouwen kan ook) vooraan krantenpapier of speciale puppy trainingspads. Een gezonde pup bevuilt zijn nest niet en zal dat dringende plasje op de krant doen.
Kies je voor een mand/nest dan heb je een zeer uitgebreide keuze tussen donuts – zachte en harde manden – een stretcher en nog veel meer …
Een puppyren is zijn babypark, niet iedereen koopt het , maar wel aan te raden. Zeker als je kleine kinderen hebt of nog een ander huisdier. Je pup kan op een rustige manier kennis maken met de kids en/of ander huisdier. Bovendien , kan je pup niks “uitsteken” als je hem even niet in het oog kan houden. Je zet hem op zo’n moment gewoon in zijn puppyren.
Net zoals een baby heeft je pup enkele speelgoedjes nodig. Kies vooral zacht speelgoed, hij heeft nog puppy-tandjes , zijn scherp maar heel gevoelig. Hij moet ook nog tandjes wisselen (rond 4 maand) en dat kan pijnlijk zijn.
Fleece is goed, ook een puppy-bijtring is geen weggegooid geld. Een hoefje of kauwbeentje kan ook helpen, maar let wel op dat je pup geen grote losgekomen stukjes binnenslikt.
Kies voor het eet- en drinkbakje een formaat aangepast aan je hond. Voor een grote hond kan het handig zijn er een te kiezen op een staander die je op hoogte kan zetten. Heb je een hond met lang oren, dan kan een aangepaste drinkbak de ergernissen van de waterdruppels op de vloer vermijden.
Hetzelfde geldt ook voor de halsband of tuigje. Kies voor een vaste halsband of een tuigje/harnas. Een stropketting kan schade aanrichten bij verkeerd gebruik en is dus niet aan te raden.
Vraag advies bij twijfel.
Voor je pup in huis komt is het ook interessant om op voorhand afspraken te maken met de andere leden van je gezin. Je pup is/wordt immers een volwaardig lid van je gezin.
Het is geen robotje en nooit speelgoed voor de kinderen !
Zo is de belangrijkste :
Verder is het nuttig al cues af te spreken. Zeggen we “puppie hier” of “puppie kom” ? Liggen, lig of zeggen we af of down ? Zit of zitten ?
Tip: als je voor zit kiest, gebruik dan géén lig, maar eerder liggen . Want zit en lig trekken te hard op één en dat is te verwarrend voor je pup.
Vraag aan de fokker of je iets mee naar huis krijgt met de geur van zijn mama. Beter nog, breng op voorhand zelf een oud T-shirt, of fleecedeken naar de fokker om in het nest te leggen. Dan herkent hij jouw geur ook al. Je neemt dat dan terug mee als je je pup ophaalt.
En dan als laatste, zoek ook al een dierenarts in de buurt en laat hem weten dat er pup op komst is.
En dan eindelijk is de dag dat je pupje naar huis mag komen is aangebroken !
De rit naar huis : 1 persoon rijdt, de andere neemt de pup bij zich op een dekentje. Aai de pup rustig en spreek het geruststellend toe. Het hondje is van de kaart omdat het is weggehaald bij mama en zijn vertrouwde omgeving.