Groep 3

TERRIERS

Hieronder een greep uit de verschillende rassen die in de groep van Terriërs zijn ingedeeld.

American Staffordshire Terrier

Australian Silky Terrier

Cesky Terrier

Foxterrier draadhaar / Gladhaar

Ierse Terrier

Lakeland Terrier

Manchester Terrier

Norfolk Terrier

Schotse Terrier

West Highland White Terrier

Yorkshire Terrier

AIREDALE TERRIER

herkomst

Oorspronkelijk afkomstig uit de Aire-vallei (Yorkshire, Engeland). Het ras ontstond rond 1850 en heeft zich ontwikkeld van jachthond en werkhond tot een echte gezinshond. Werd voor het eerst geregistreerd in 1886.

 

ras

Het grootste ras binnen de Terriërgroep. Men noemt hem de Koning der Terriërs. Maakt een robuuste, actieve, alerte en gespierde indruk. Tamelijk compact met een adellijk en waardig voorkomen.

Ze hebben een harde, draadachtige en stugge bovenvacht. Kortere en zachtere ondervacht. Een gekrulde vacht is ongewenst. Het lichaam is zwart of grijs en alle andere delen tan (roodbruin). Soms zijn er enkele witte haren tussen de voorbenen.

De schofthoogte van de Airedale Terrier ligt tussen de 55 cm en 60 cm. Het gewicht is gemiddeld 25 kg.

 

Karakter

Vriendelijk, moedig (niet agressief), bedaard en schrander.

AUSTRALIAN TERRIER

HERKOMST

Liefdevol ook wel ‘Aussie’ genoemd. Uit verschillende terrierrassen die Engelse kolonisten begin en midden jaren 1900  naar Australië brachten, is er een pittige cocktail ontstaan. Een snelle, robuuste en intelligente werkhond, die onder barre omstandigheden, het erf bewaakt, ongedierte verdelgt en schapen hoedt. Zijn ongelooflijke aanpassingsvermogen, zijn razendsnelle reacties, zijn enorme lichaamsbeheersing en sprongkracht, maken hem vandaag de dag tot een actieve sportkameraad.

 

ras

Een klein ras (schouderhoogte 25 cm). Zijn uiterlijk is kortbenig, gespierd, iets langer dan hoog en een ruig uiterlijk. De Australian Terrier komt voor in de kleuren blue en tan, rood en zandkleurig. Typisch is de grote kraag en zijn zachte, grappige kuifje. De donkere, kleine ogen en de puntige rechtopstaande en zeer beweeglijke oren geven hem een alerte en ondeugende uitstraling. 

KARAKTER

De Aussie heeft een moedig, vasthoudend, zelfstandig karakter en is uitermate slim. Een grote hond in klein formaat. Behalve goede erf-bewakers, zijn zij ook heel geschikt als familiehond. Ze zijn sociaal en kunnen met andere diersoorten samenleven. De Australian Terrier is doorgaans een vrijbuiter met geheel eigen ideeën, zodat een strikte aanpak in de opvoeding noodzakelijk is. Het is overigens wel een snelle leerling. De terrier voelt zich het prettigst als hij lekker kan ravotten, maar past zich gemakkelijk aan. Door zijn aanhankelijkheid en zijn vriendelijke, sociale gedrag tegenover kinderen en soortgenoten is hij een enorm fijne gezinshond. Vriendschap met een Aussie is een vriendschap voor het leven!

VERZORGING

Als de vacht van deze honden goed verzorgd wordt, verharen ze weinig. Een goede verzorging betekent hier dat er eens per week geborsteld en gekamd moet worden, met om de drie maanden een plukbeurt. Te vaak wassen is niet goed: dit maakt de vacht sluik, terwijl een zo hard mogelijke vacht gewenst is. De gehoorgang moet goed vrij gehouden worden van overtollig haar.

Border terier

HERKOMST

De Border Terrier komt uit het grensgebied tussen Schotland en Engeland en dankt daar zijn naam aan. In dit onherbergzame gebied had men honden nodig die moedig, gehard, zelfstandig en sociaal waren. Met deze eigenschappen in gedachten is vanuit de daar aanwezige terriers de Border Terrier gefokt. Hij leefde bij de boeren in huis. Daar hield hij het huis en erf vrij van ongedierte. De adel gebruikte hem voor de jacht op vossen en dassen.

RAS

De Border Terrier is één van de kleinste terrierrassen. Wie hem bekijkt, valt direct voor zijn innemende otterkopje en glinsterende ogen met pientere blik. Hij heeft een ruwharige vacht die er vrij glad uitziet. De vacht kent vier kleuren: grizzle met tan, blue met tan, rood en tarwekleurig. De laatste twee kleuren zie je vrijwel nooit. In de rasstandaard van de Border Terrier staat geen maat, maar bij een gewicht van 6-10 kilo heeft hij een schofthoogte van 33-38 cm. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 13-14 jaar. Honden van 16 jaar en ouder zijn geen zeldzaamheid.

 

KARAKTER

De Border Terrier heeft een moedig, vasthoudend en zelfstandig karakter. In veel landen is hij dankzij deze karaktereigenschappen nog steeds een gewilde jachthond, maar hij is echter ook heel geschikt als familiehond. Als familiehond moet hij bovendien sociaal zijn en met andere diersoorten kunnen samenleven. De Border Terrier is makkelijk opvoedbaar maar dit betekent niet dat hij geen opvoeding nodig heeft. Door zijn karakter zal hij bij gebrek aan opvoeding al snel zijn eigen regels bepalen. Met een goede opvoeding en het nodige geduld is hij wel gehoorzaam te maken, maar wees je er van bewust dat hij desondanks zijn eigenzinnige karakter behoudt.

De Border Terrier is voor alles in: een lange wandeling, sporten, maar een avond op de bank of op schoot vindt hij prima.

VERZORGING

De verzorging van de Border Terrier is relatief eenvoudig. Regelmatige beweging houdt hem in conditie. Ook met eten is hij niet moeilijk. Hij doet het goed op relatief schraal voer. Af en toe een kam- of borstelbeurt is voldoende om de vacht op peil te houden. Vaak wordt gedacht dat de Border Terrier niet verhaart, maar dat is niet het geval. Zeker tijdens de ruiperiode vind je haren in huis. Het is verstandig hem dan regelmatig te kammen. Pluk een Border Terrier zo’n twee maal per jaar met de hand; door het oude haar er voorzichtig uit te trekken, kan de nieuwe vacht weer groeien.

Cairn Terrier

HERKOMST

De Cairn Terrier komt oorspronkelijk uit Schotland en werd daar gehouden om tussen de steenhopen op klein wild te jagen (vossen, dassen, otters, wezels en ratten). Aan deze holen in rotsen (cairns) heeft het ras zijn naam te danken.

 

RAS

De Cairn Terrier is een kleine en stevige hond met staande oren en een kort rechtop staand staartje.

Hij komt voor in de kleuren blond, rood, grijs en alle kleuren gestroomd (variërend van licht gestroomd tot heel donker). Kleurgarantie is echter niet mogelijk; het komt regelmatig voor dat een Cairn van kleur verandert. Wit, geheel zwart en black/tan zijn niet toegestaan.

De schofthoogte ligt rond de 30 cm en het gewicht is meestal 8-9 kilo. 

KARAKTER

Cairns zijn vrolijke en opgewekte honden. Ondanks hun eigenwijze gedrag zijn ze prima in staat de basisbeginselen van gehoorzaamheid te leren maar daar moet de eigenaar wel moeite voor doen. Hoewel het jagers zijn, kunnen ze leren om goed om te gaan met andere huisdieren. Buitenshuis zit jagen op katten, konijnen en ander wild er bij de meeste Cairns nog heel sterk in (jachtinstinct). Een Cairn kan over het algemeen prima opschieten met kleine en grotere kinderen. Een volwassen Cairn Terrier heeft dagelijks beweging nodig. Krijgt hij voldoende beweging dan zal hij in huis rustig zijn.

VERZORGING

Cairns moeten twee maal per week grondig geborsteld worden. Hierdoor verdwijnt al veel dood/oud haar uit de dubbele vacht : een zachte, korte onderwol en een harde, ruwe waterafstotende bovenvacht. Belangrijk is dat de Cairn 2-4 keer per jaar zorgvuldig en deskundig met de hand wordt geplukt. Het knippen of scheren van de vacht is uit den boze.

DUITSE JACHTTERRIER

HERKOMST

Het ras is rond 1920 ontstaan in Beieren (Duitsland). Gefokt met behulp van de Foxterrier en de Welsh Terrier. Zo is een all-round jachthond ontstaan; niet te klein en niet te groot. Het is altijd de bedoeling geweest dit ras uitsluitend als werkhond (jacht) te gebruiken, zodat het niet in het bezit komt van niet-jagers.

 

RAS

Doet op het eerste gezicht aan een donkere, ruwharige Foxterrier denken, maar is zwaarder gebouwd en de schedel is breder. Het lichaam heeft een rechte, sterke rug en de botten zijn relatief goed ontwikkeld. Kenmerkend zijn de V-vormige oren die, hoog aangezet, dicht tegen het hoofd hangen. Maakt een stoere indruk.

De vacht is sterk, dicht en hard ruwharig. Te kort en gladharig is ongewenst. De hoofdkleur is zwart, zwartgrijs gemengd of donkerbruin met bruinroodgele aftekeningen, o.a. op snuit, borst, benen en onder de staart. Een klein beetje wit aan borst en tenen is toegestaan. 

De schofthoogte van de Duitse Jachtterrier is maximaal 40 cm. Het gewicht varieert van 7 kg tot 10 kg.

KARAKTER

Fel, stoer, attent en wantrouwend tegen vreemden.

 

Engelse toy terrier

HERKOMST

Ontstaan door kruisingen van de Manchester Terrier (waarvan hij een kleine uitgave is) met het Italiaanse Windhondje. In de negentiende eeuw werd gestreefd naar heel kleine formaten, maar in verband met gezondheidsproblemen is men daar van af gestapt. Het ras werd erkend in 1860 en ontwikkelde zich in de tweede helft van de 19de eeuw tot gezelschapshond. Komt tamelijk weinig voor.

RAS

Een uitgebalanceerde, elegante hond met fijn beenwerk. Toch duidelijke Terrierkwaliteiten en daarom meer Terrier dan Toy. Het lange, smalle hoofd heeft een wigvormige schedel. De ogen zijn zeer klein en staan vrij dicht bij elkaar. Typerend zijn de relatief grote oren. Dit kan een staand oor (dat op een kaarsvlam lijkt) of een tipoor zijn.

Ze hebben een dichte, gladde en glanzende vacht. Kleur: gitzwart en rijk mahoniebruin. De verdeling is in de rasstandaard aangegeven. De scheiding tussen beide kleuren moet goed afgetekend zijn. Witte borstvlek en witte tenen zijn ongewenst.

De schofthoogte van de Engelse Toy Terrier ligt tussen de 25 cm en 30 cm. Het gewicht varieert van 2 kg tot 4 kg.

KARAKTER

Alert, zelfverzekerd, waaks, soms een eenmanshond en wantrouwend ten opzichte van vreemden.

 

Jack Russell terrier

HERKOMST

De Jack Russell Terriër is een aan de Parson Russell Terriër verwant ras. De Jack Russell verschilt van de Parson Russell met name in lichaamsverhoudingen en maat, maar is net als de Parson een normaalbenige terriër. Groot-Brittannië is het land van herkomst, echter is de Jack Russel daar pas sinds 1 januari 2016 officieel erkend. Het land van ontwikkeling is Australië, waar de Jack Russell al tientallen jaren een erkende rashond is. Het ras komt in Nederland zeer veel voor.

 

RAS

Sterk, actief, lenig en behendig. Het is een krachtige, maar kleine terriër. Hij is langer dan hoog, maar met rechte, normaal gevormde benen. De borstkas is met twee handen te omspannen. Het snelle gangwerk is recht en vast. Maakt de indruk van een werkende terriër.

Er zijn drie soorten beharing; gladharig, “broken” (een tussenvorm) en ruwharig. De vacht moet altijd hard en weerbestendig zijn. Kleur; overwegend wit, met eventueel zwarte en/of tan kleurige aftekeningen. Het tan (kastanjekleurig) kan licht tot zeer warm van kleur zijn. 

De schofthoogte van de Jack Russel Terrier ligt tussen de 25 cm en 30 cm. Het gewicht varieert van 5 kg tot 6 kg.

KARAKTER

Een vrolijke, gezellige huishond. Trouw en kan goed overweg met kinderen. Zeer actief, heeft dus behoefte aan meer dan een blokje om. Moet zijn energie kwijt kunnen, anders gaat hij dat binnenshuis doen. Heeft een goede, consequente opvoeding nodig! Door zijn onvermoeibare aard zeer geschikt voor hondensporten als behendigheid en flyball.

NORWICH TERRIER

HERKOMST

De naamsoorsprong ligt in het graafschap Norfolk (Engeland), maar zijn geschiedenis ligt in Cambridge, waar ze rond 1870 voornamelijk door studenten werden gekocht. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog maakte het ras moeilijke tijden door. De Norwich Terrier (staand oor) en de Norfolk Terrier (hangend oor) behoorden tot de jaren zestig van de vorige eeuw tot één en hetzelfde ras.

RAS

Kleine, lage, alerte hond. Compact, sterk en met stevige botten. De rug is kort, de snuit wigvormig, krachtig en met sterke kaken. Maakt een onbevreesde indruk; de rasstandaard noemt hem een ‘duiveltje’ voor zijn afmetingen. Het nu nog gecoupeerde staartje wordt zwierig gedragen.

De vacht is recht, hard en ruwharig. Dicht op het lichaam liggend en met een dichte ondervacht. Langer en grover aan hals en schouders, waar de haren een kraag vormen. Kleur: alle tinten rood, strokleurig, zwart met roestbruin of grauw. Witte vlekken of aftekening toegestaan, maar ongewenst.

De schofthoogte van de Norwich Terrier is ongeveer 25 cm. Het gewicht is gemiddeld 5 kg.

KARAKTER

Beminnelijk, energiek, vrolijk, kwiek en onverschrokken.

 

Welsh Terrier

HERKOMST

De Welsh Terrier is een ruwharige, zwart en bruine hoogbenige terrier. Vaak wordt hij een kleine Airedale Terrier of zelfs een bruin-zwarte Fox Terrier genoemd. De oorsprong ligt in Wales: het westelijke deel van Groot Brittannië. Op tentoonstellingen werden deze terriers aanvankelijk ingeschreven als Black en Tan Wiredhaired Terriers. Rond 1800 werd er over de Welsh Terrier gesproken.

RAS

De Welsh Terrier is een hond met een ideale maat. De kleur is black en tan: zwart zadelpatroon; de rest bruin. Verder wordt hij gekenmerkt door zijn kwadratisch bouw met een schofthoogte van circa 39 cm. De structuur van het haar is draadachtig. De vacht bestaat uit een harde bovenlaag en een zachte onderwol. Dit biedt voldoende bescherming tegen alle
weersomstandigheden.

KARAKTER

Niet te elegant gebouwd doch stevig en fier. Het is een hondje met pit (het is en blijft een terrier). Zijn karakter is vrolijk, speels en nieuwsgierig. Dit zelfstandige karakter vraagt wel om een consequente opvoeding. Geduld, humor en doorzettingsvermogen wordt van zijn baas (roedelleider) gevraagd. Een fantastische vriendschap en aanhankelijkheid krijg je ervoor terug.

VERZORGING

Een Welsh is gemakkelijk te verzorgen. Hij verhaart vrijwel niet, mits hij regelmatig getrimd en gekamd wordt. De vacht bestaat namelijk uit de harde dekharen en een zachte, wollige ondervacht. De harde dekharen zijn ongeveer 2 keer per jaar rijp, en vallen dan uit, of dienen geplukt te worden. In de natuur viel het haar vanzelf uit of bleef in het struikgewas hangen. Tijdens een trimbeurt worden de rijpe bovenharen verwijderd, een aantal weken later kan de onderwol verwijderd worden. Op dat moment is ook het nieuwe dekhaar al weer zichtbaar.
De vacht is waterafstotend en wassen is eigenlijk overbodig.

 

Winkelmandje0
Uw winkelmandje is leeg!
Verder winkelen
0