Groep 2

Pinschers, Schnauzers, molossers & sennenhonden

Hieronder een greep uit de verschillende rassen die in de groep van pinschers, schnauzers, molossers & sennenhonden zijn ingedeeld.

Appenzeller Sennenhond

Argentijnse dog

Bordeau dog

Boxer *

Broholmer

Bullmastif

Cao da Serra da Estrela (lang- en korthaar)

Duitse Dog

Duitse Pinscher

Hollandse Smoushond

Landseer Ect

Leonberger

Schnauzer

Riesenschnauzer

Sint Bernard (Lang- en korthaar)

Tibetaanse Mastiff

Zwarte Russische Terriër

Affenpinscher

herkomst

Zeer oud Duits ras. Klein, compact en levendig hondje. Werd tot 1896 ingedeeld bij de ruwharige dwergpinschers. Verwant aan de Belgische Griffons. Werd reeds in de vijftiende en begin zestiende eeuw door de kunstenaars Jan van Eyck en Albrecht Dürer geportretteerd.

 

ras

Klein ruwharig pinscherras, dat zich kenmerkt door een aapachtig hoofd en vrijpostige gezichtsuitdrukking.

Op het lichaam hard en dicht, ruwharig op het hoofd met ruige borstelige wenkbrauwen, veel ruig haar rondom de ogen en op de wangen, en een kin met een imponerende baard. Aan de hoofdbeharing ontleent het ras de naam. Zuiver zwart. Zwart met bruine of grijze aftekeningen toegestaan.

De schofthoogte van de Affenpinscher ligt tussen de 25 cm en 30 cm. Het gewicht varieert van 5 kg tot 10 kg.

Karakter

Beminnelijke mengeling van onverschrokkenheid, koppigheid, braafheid en aanhankelijkheid.

 

berner sennenhond

HERKOMST

Een van de vier Zwitserse Sennenhondenrassen (Alpenhonden). Aanvankelijk de meest voorkomende hond in Midden-Zwitserland. Genoemd naar plaats van herkomst in de streek rondom Bern. Zeer oud ras, afstammend van de grote, zware doggen die de Romeinse legers meenamen om het meegebrachte vee te drijven.

 

ras

Groter dan gemiddeld, krachtig, sterk.

 

Lange, rechte of licht golvende vacht. Diep zwarte basiskleur, met diep bruinrode aftekeningen op de wangen, boven de ogen, op de borst en alle benen. Witte, kleine tot middelgrote, symmetrische aftekeningen op het hoofd (bles) en een witte borstvlek. Witte voeten zijn gewenst, evenals een witte staartpunt.

 

De schofthoogte van de Berner Sennenhond ligt tussen de 60 – 70 cm. Het gewicht varieert van 40 – 55 kilo.

 

KARAKTER

Zeker, opmerkzaam, waakzaam en onbevreesd in alledaagse situaties, goedmoedig en aanhankelijk voor vertrouwde personen, zelfverzekerd en vriendelijk voor vreemden. Gemiddeld temperament, volgzaam.

Boxer

HERKOMST

Dit wereldwijd verspreide duitse ras stamt af van de Brabanter Bullebijter. Het ras werd gebruikt voor het vechten met stieren. Het ras is ontstaan in het begin van de twintigste eeuw en stamt af uit een kruising met de Engelse Bulldog.

RAS

Middelgrote, krachtige, atletische hond met vierkante lichaamsbouw. 

Korte, glanzende, vak aanliggende vacht. Van geel tot en met donker gestroomd. Zwart masker. Witte aftekeningen toegestaan op borst, snuit en voeten.

De schofthoogte van de boxer ligt tussen de 55-65cm. Het gewicht varieert van 25-35kilo.

KARAKTER

De Boxer is aanhankelijk, trouw t.o.v. baas en gezin en daarmee uitermate geschikt als huishond. Een boxer is dwingend aanwezig en wil er graag bijhoren. Hij is vrolijk, vriendelijk en erg speels. De boxer is intelligent en moet met zacht, maar consequente hand opgevoed worden binnen het gezin. Hij heeft een grote bewegingsdrang en is altijd in voor een spelletje. De boxer blijft joviaal voor alle gezinsleden en is een kameraad, zelfs op heel hoge leeftijd.

Cane Corso

HERKOMST

Bij dit Italiaans ras ligt de oorsprong bij de Romeinse strijdhond. In 1200 oor het eerst beschreven in de literatuur. Het is herontdekt in de jaren 50.

RAS

Middelgroot, fors, sterk maar elegant, droog met sterke lange spieren, eerder lang dan hoog gebouwd.

Kort, glanzend, erg dicht met lichte ondervacht. Zwart, loodgrijs, leisteen, lichtrood, donkerrood, gestreept. De lichtrode exemplaren hebben een donker masker.

De schofthoogte van de Cane Corso ligt tussen de 60 cm en 70 cm. Het gewicht varieert van 40 kg tot 50 kg.

KARAKTER

Levendig en snel reagerend. Actieve hond, die veel beweging nodig heeft.

CENTRAAL-AZIATISCHE OVCHARKA

HERKOMST

Kuddebewaker uit Centraal-Azië

RAS

Groot, iets langer dan hoog. Massief gebouwd met een krachtige voorkomen bespiering. De huid is dik en elastisch, rond de nek vormen zich meestal huidplooien (wam).

De schofthoogte van de Centraal-Aziatische Ovcharka ligt tussen de 60 cm en 75 cm. Het gewicht varieert van 50 kg tot 65 kg.

KARAKTER

Zelfverzekerd, kalm, zeer waakzaam, terughoudend tegenover vreemden, zelfstandig, moedig en zeer dominant.

Deens-Zweedse Boerderijhond

HERKOMST

Komt oorspronkelijk uit Denemarken en Zweden. Het ras wordt al heel lang gebruikt als waakhond, rattenvanger en gezelschapshond

RAS

Kleine, compacte hond. Iets langer dan hoog (verhouding 10:9)
Het hoofd moet driehoekig zijn met duidelijke stop. Hoofd is in verhouding tot het lichaam klein. Kunnen met een lange of korte staart geboren worden.

Korte gladde vacht. Voelt op het lichaam stug aan.

De schofthoogte van de Deens-Zweedse Boerderijhond ligt tussen de 30 cm en 40 cm.

KARAKTER

Alert en levendig

Dobermann

HERKOMST

Eind negentiende eeuw ontwikkelde de Duitser Louis Dobermann dit ras. Ontstaan uit oa. kruisingen van de Pinscher, de Manchester Terriër en de Greyhound.

RAS

Middelgroot, krachtig en gespierd gebouwd. Elegant belijnd lichaam, fiere houding, temperamentvol, vastberaden uitdrukking.

De vacht is kort, hard, glad en glanzend. Zwart of bruin met roestrode, en duidelijk omlijnde aftekeningen.

De schofthoogte van de Dobermann ligt tussen de 60 cm en 70 cm. Het gewicht varieert van 30 kg tot 45 kg.

 

KARAKTER

Van huis uit vriendelijk en vredelievend. Middelmatig temperament en middelmatige scherpte zijn vereist. Zelfverzekerd, onverschrokken. Een Dobermann is een rustige en betrouwbare hond.

 

DUITSE DWERGPINSCHER

HERKOMST

Duits ras. Uit de oorspronkelijke vele slagen Pinschers hebben zich enkele rassen ontwikkeld. Uit de kleinere exemplaren van de Pinscher is de Dwergpinscher ontstaan. De Engelse Toy Terrier zou ingekruist zijn.

 

RAS

Een kleine, kortharige hond met vloeiende contouren, harmonisch van bouw, toch krachtig gespierd.

Korte vacht, dicht ingeplant, vlak aanliggend en glanzend, zonder kale plekken. Zwart met roodbruine aftekeningen; effen reebruin tot hertenrood.

De schofthoogte van de Duitse Dwergpinscher ligt tussen de 25 cm en 30 cm. Het gewicht varieert van 5 kg tot 10 kg.

 

KARAKTER

Als werkhond bij uitstek is hij in staat om vele taken te verrichten. Hierbij is hij de mens op velerlei terreinen dienstbaar. Boven alles blinkt hij uit als sociale gezinshond die zich uitstekend aanpast en makkelijk te verzorgen is. Wel moet je hem voldoende beweging geven en er voor waken dat hij niet te zwaar wordt.

VERZORGING

Temperamentvol, aanhankelijk, oplettend en waaks

dwergschnauzer

HERKOMST

Rond 1900 ontstaan in Duitsland in de omgeving van Frankfurt am Main. Eerst ruwhaar Dwergpinscher genoemd.

 

RAS

Klein, krachtig, eerder gedrongen dan slank, ruwharig, elegant, de verkleinde versie van de Schnauzer zonder de voor dwerghonden typische gebreken.

Ruwe, harde en dichte vacht met harde korte bovenbeharing en dichte ondervacht. Ruige wenkbrauwen en baard. Kleur: Peper en zout. Komt ook voor in zwart, wit, peper en zout.

De schofthoogte van de Dwergschnauzer ligt tussen de 30 cm en 35 cm. Het gewicht varieert van 5 kg tot 10 kg.

 

KARAKTER

Komt overeen met die van de Schnauzer, met daarnaast het temperament en gedragspatroon van een klein ras. Schrander, onverschrokken, waakzaam, met flink uithoudingsvermogen.

ENGELSE BULLDOG

HERKOMST

Meestal Engelse Bulldog genoemd, ten onderscheid van de Franse. Nationale ras van Engeland. Reeds voorkomend in de dertiende eeuw. Ooit gebruikt voor het vechten met stieren (bull baiting).

 

RAS

Fors gebouwde hond, tamelijk laag op de benen, breed, krachtig en gedrongen. Hoofd massief, tamelijk groot in verhouding.

De vacht van de is fijn, kort, dicht en glad. Ze zijn eenkleurig of eenkleurig met een zwart masker of een zwarte voorsnuit; gestroomd, verschillende tinten rood, geelbruin, lichtgeel; wit of wit in combinatie met een van de genoemde kleuren.

De schofthoogte van de Engelse Bulldog ligt rond de 40 cm. Het gewicht varieert van 20 kg tot 30 kg.

KARAKTER

Waakzaam, ondernemend, trouw aan de baas, betrouwbaar, moedig, goedig van aard.

ENTLEBUCHER SENNENHOND

HERKOMST

De oorsprong van de Entlebucher Sennenhond ligt rond de dalen van het Entlebuch in Zwitserland. De boeren in dit gebied hadden een hond nodig die veelzijdig was en niet te veeleisend wat verzorging betreft. Zijn taak bestond uit het bewaken van huis en haard en het drijven van de koeien naar de bergweiden. Door deze taken is de Entlebucher een zelfstandige, moedige en levendige hond.

 

RAS

De Entlebucher Sennenhond is de kleinste van de vier Sennenhondenrassen. Net als de andere Sennenhonden is hij driekleurig. De hoofdkleur is zwart met witte en bruine aftekeningen. De vacht is kort en glanzend. Hij heeft een schrandere en vriendelijke uitdrukking. De staart is lang, maar af en toe worden er honden met een Stummelrute geboren. Dit is een aangeboren korte staart. De hoogte voor reuen is 44- 50 cm, voor teven is dat 42-48 cm. Een uitloop van 2 cm is geoorloofd. De gemiddelde leeftijd voor Entlebuchers ligt tussen de 11 en 13 jaar.

 

KARAKTER

Het karakter van een Entlebucher is levendig, temperamentvol, zelfverzekerd en onbevreesd. Hij is zeer aan zijn baas en gezin gehecht. Dat maakt hem ongeschikt om in een kennel te houden. Hij heeft een zeker wantrouwen ten opzichte van vreemden. Hij is intelligent en leert graag en snel. Dat maakt dat hij zich snel verveelt bij het steeds herhalen van oefeningen. Als een Entlebucher niet goed wordt opgevoed zal hij proberen om de leiding over te nemen en dit kan tot vervelend gedrag leiden. Het is dus belangrijk om te investeren in een consequente en duidelijke, maar geen harde opvoeding.
De Entlebucher heeft veel beweging nodig en houdt van lange wandelingen, fietsen, zwemmen en sporten. Er zijn Entlebuchers die het goed doen in reddingswerk.

 

VERZORGING

De verzorging van de Entlebucher is eenvoudig. Veel beweging houdt hem in conditie, ook mentaal. Over het algemeen zijn het gemakkelijke eters en is het zaak zijn gewicht in de gaten te houden. Af en toe een borstelbeurt is voldoende. Normaal verhaart hij niet erg, maar twee keer per jaar verliest hij zijn vacht en vind je grote plukken haar. Een extra borstelbeurt wil dan iets helpen.

OOSTENRIJKSE PINSCHER

HERKOMST

Oud Oostenrijks inheems ras. Nauw verwant aan de (Duitse) Pinscher. Zou het dichtst bij het oorspronkelijke pinschertype staan.

 

RAS

Kleine tot middelmatig grote, compacte, korte hond.

De vacht is kort tot middellang. Kleur is donkergeel tot rood in verschillende nuances, zwart en bruin. Witte aftekeningen komen voor.

De schofthoogte van de Oostenrijkse Pinscher ligt tussen de 35 cm en 50 cm. Het gewicht varieert van 10 kg tot 20 kg.

 

KARAKTER

Levendig, angstloos, bijzonder waakzaam.

ROTTWEILER

HERKOMST

De Rottweiler rekent men tot één van de oudste hondenrassen. Zijn oorsprong gaat tot in de tijd van de Romeinen terug. Daar werd hij als herders- en veedrijverhond gebruikt. De honden trokken met de Romeinse legioenen over de Alpen, beschermden de mensen en dreven hun vee. In de omgeving van Rottweil kwamen deze honden samen met inheemse honden en vond vermenging plaats. Van deze Duitse Rijksstad Rottweil kreeg hij zijn naam. Tegenwoordig wordt hij ook als dienst- en sporthond gebruikt.

 

RAS

De Rottweiler is een middelgrote tot grote, stevige hond. Hij is niet plomp maar ook niet licht van bouw en oogt ook niet hoogbenig of iel. Zijn in de juiste verhouding staande gedrongen krachtige verschijning verraadt grote kracht, wendbaarheid en uithoudingsvermogen. De Rottweilerfokker streeft naar een zeer krachtige hond, zwart met roodbruine duidelijk begrensde aftekeningen. De schofthoogte bij teven is 56 tot 63 cm en bij reuen 61 tot 68 cm. De leeftijd van normale Rottweilers ligt boven de 10 tot 12 jaar; sommige honden worden veel ouder.

 

KARAKTER

In wezen is de Rottweiler vriendelijk, vredelievend en kindvriendelijk. Hij is aanhankelijk, gehoorzaam en werkwillig. Zijn verschijning verraadt oerkracht. Zijn gedrag is zelfverzekerd, evenwichtig en onverschrokken. Hij reageert met hoge opmerkzaamheid op zijn omgeving. Het is geen hond voor iedereen. Hij heeft een consequente opvoeding en leiding nodig.

VERZORGING

De verzorging van de Rottweiler is eenvoudig. Regelmatige beweging houdt hem in conditie. Ook in het eten is hij niet moeilijk maar het moet wel van hoogwaardige kwaliteit zijn. Regelmatig een kam- of borstelbeurt is voldoende om de vacht op peil te houden. Een goede opvoeding onder leiding van een ervaren instructeur is gewenst om er een gehoorzame, trouwe kameraad van te maken die zich rustig gedraagt.

Winkelmandje0
Uw winkelmandje is leeg!
Verder winkelen
0