Een pup of jonge hond heeft tussen de 16 en 18uur rust nodig. Een volwassen hond komt de dag door met iets minder uurtjes rust : tussen de 12 en 18uur, maar wordt je hond een dagje ouder dan zijn die extra uurtjes rust terug welkom.
Een pup in huis, kan op vele manieren vergeleken worden met jongen kinderen.
Als je peuter te lang is opgebleven of er is die dag iets heel spannend gebeurt, dan resulteert dit dikwijls in een overactieve peuter die je omkoopt en niet wil gaan slapen. Wie als ouder kiest voor een consequente opvoeding, legt zijn peuter toch op tijd in bed. En lukt het slapen niet, dan proberen we op alle manieren om onze kleine spring-in-het-veld rustig te krijgen door bv een liedje te neuriën, een verhaaltje te vertellen of een rustgevend massage, . . .
Als je pup hyperactief rond loopt, de ganse tijd op en neer springt, helemaal niet luistert en totaal geen rust neemt, dan is je pup hoogstwaarschijnlijk OVERVERMOEID. Dat kan lichamelijke vermoeidheid zijn, maar het kan ook zijn dat zijn kopje vol zit en zijn figuurlijk ’emmertje’ vol zit.
De enige manier om dit spreekwoordelijk emmertje leeg te maken is RUST – RUST – RUST.
Verplicht je pup om te rusten: leg hem in z’n mandje, bench, puppyren, … op een rustige plaats zonder extra prikkels.
Heeft je pup geen eigen plekje, ga dan zelf rustig in de zetel zitten en negeer elke soort van aandacht. Negeer het pootje op je been, zijn hoofdje om je hand, na een tijdje zal je pup zijn acties staken en gaan rusten.
Verplicht je pup om rustig te zijn door bijvoorbeeld een snuffel- of zoekspelletje aan te bieden.
Geef hem een bot om op te knauwen
Zorg ervoor dat wanneer je pup slaapt / rust je huisgenoten hem gerust moeten laten.
Alle geuren, geluiden, gebeurtenissen kunnen prikkels zijn.
Het is kwestie om je pup aan de verschillende prikkels-gebeurtenissen te leren wennen. Hoe je hiermee aan de slag gaat, kan je lezen in een ander onderwerp. Verkies je een persoonlijke aanpak, dan kan je steeds contact opnemen.